DR indgår forlig med Københavns Kommune - skal betale 600 mio. kr.

Årelang strid er blevet afsluttet. DR vil skaffe pengene ved at gøre indhug i likviditet samt ved at optage nye lån og en ekstra kassekredit. DR’s økonomi bliver mere stram, udtaler formand.
DR vil optage lån i DR Byen for at skaffe kapital til en del af forligsbetalingen til kommunen. | Foto: Jonas Olufson
DR vil optage lån i DR Byen for at skaffe kapital til en del af forligsbetalingen til kommunen. | Foto: Jonas Olufson

DR har indgået forlig med Københavns Kommune i sagen om kommunens køberet til DR Byen i 2073.

Sagen var berammet til at skulle afgøres ved Københavns Byret i juni, men i efteråret blev parterne enige om at genoptage forhandlingerne.

Forhandlingerne har udmøntet sig i et forlig, hvor parterne er blevet enige om, at DR betaler kommunen et engangsbeløb på 600 mio. kr., hvorefter køberetten annulleres, skriver DR i en pressemeddelelse.

”Begge parter har strakt sig langt for at få ryddet op i den 20 år gamle sag og forlige den uden om de danske domstole. Med forliget kan vi nu sætte et meget vigtigt punktum,” udtaler DR’s bestyrelsesformand Marianne Bedsted i pressemeddelelsen.

Stammer fra 2003

Sagen stammer fra 2003, hvor DR skulle flytte til DR Byen på Amager, og mediehuset derfor skulle skille sig af med TV-Byen i Søborg og Radiohuset på Frederiksberg. I den forbindelse havde Københavns Kommune ret til en del af salgsbeløbet for de to institutioner - 107 mio. kr.

Men i stedet for at betale pengene tilbage dengang, fik kommunen køberet til de nye bygninger, som altså huser DR Byen, har Berlingske afdækket.

Mediet har beskrevet, at kommunen derfor havde krav på i 2073 at overtage bygningerne gratis og i tillæg til det modtage det dobbelte af den aktuelle offentlige bygningsværdi. Ifølge Berlingske var ejendomsværdien for DR Byen sat til 1,5 mia. kr, og der er altså tale om tre mia. kr.

Marianne Bedsted er tilfreds med, at det er lykkedes at indgå et forlig, udtaler hun i pressemeddelelsen.

”Som DR ser det, får Københavns Kommune, hvad der svarer til det oprindelige tilgodehavende i 2003 på 107 mio. kr. - tillagt en rente på 4 procent samt stigningen i ejendomspriserne. Det, synes vi, er rimeligt, da det samtidig betyder, at køberetten aflyses, og retssagen opgives, så DR fortsat kan løse sin opgave,” udtaler hun.

Borgmester havde håbet på løsning

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), udtaler, at man som kommune skal ”Overholde landets love og passe på københavnernes værdier.”

”Det er ingen hemmelighed, at jeg under hele forløbet har håbet, at sagen kunne løses uden for retssalen, for to offentlige institutioner skal naturligvis ikke ende i en retssal, hvis det på nogen måde kan undgås,” udtaler hun. 

Hun fortsætter:

”Der har hele tiden været tale om en ren juridisk tvist mellem kommunen og DR, og det er godt, at vi nu hver især kan lægge sagen bag os.”

Optager nye lån

DR skriver, at public service-mediehuset vil tilvejebringe de 600 mio. kr. ad tre kanaler: Ved at gøre indhug i sin likviditet, optage nye lån og ved optagelsen af en ekstra kassekredit.

Mediehuset har en fri likviditet på 100 mio. kr., som skal bruges til betalingen. Derudover vil DR optage lån i DR Byen gennem Nationalbanken for 200 mio. kr.

Til sidst vil DR optage en ekstra kassekredit på 300 mio. kr. i mediehusets pengeinstitut, lyder det i meddelelsen.

DR skriver, at forliget betyder, at mediehuset i de kommende år skal ”genetablere balancerne i økonomien, men DR kan fortsat leve op til sine public serivce-forpligtelser.”

Marianne Bedsted mener, at DR, siden kommunen stævnende public service-stationen i 2021, har tilgået sagen med ”yderste agtpågivenhed,” og at mediehuset derfor har været ”ekstremt konservativ i de økonomiske prioriteter.”

”Det er klart, at DR’s økonomi bliver endnu mere stram og det økonomiske handlerum snævert efter forliget, men DR vil kunne leve op til sine public service-forpligtelser, og forliget får isoleret set ikke konsekvenser for DR’s medarbejdere,” udtaler hun og fortsætter:

”Det er dog ikke en garanti for, at der ikke af andre årsager kan komme afskedigelser i DR i de kommende år.”

DR vil ikke udtale sig yderligere, oplyser mediehuset til MediaWatch. MediaWatch forsøger desuden at få kommentarer fra Københavns Kommune samt kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu